Materiaal

Aandachtkastje©

Kennismaken met aandacht
Als je ergens bewust aandacht voor hebt, betekent het dat je je ergens op richt, iets opmerkt, ergens bewust bent. 
Met dit kastje kunnen kinderen even helemaal alleen aandacht hebben.  Aandacht voor zichzelf, voor de dingen die ze zien, voelen en ervaren.  Aandacht op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Ze hoeven er niets over te denken of te vertellen. Aandacht is genoeg. Het doel is een rustmoment te vinden in de drukte van de groep en laagdrempelig kennismaken met het effect van bewust aandachtig zijn.

Het kastje is een thematische voorwerpendoos met een POGS-koptelefoon en gesproken oefeningen. Het enige wat nog nodig is een device met internet-aansluiting.

Doen in de ‘zijn’-modus
Het kind kan een keuze maken uit vier gesproken oefeningen van ongeveer acht minuten. Tijdens de oefening wordt het door korte activiteiten geleid die gericht zijn op bewuste aandacht voor wat het ervaart, voelt en misschien denkt.

Vier richtingen
De vier oefeningen zijn afgeleid van onderdelen van mindfulness:
›bewust ervaren,
›bewust bewegen,
›compassie
›de wet van de aantrekkingskracht.

Het kind kan zelf bepalen wanneer en wat het kiest.

Gebruik
Het kastje is gemaakt voor kinderen tussen zes en tien jaar.  Voor teamleden is er een introductieworkshop van 30 minuten. Hierin wordt de achtergrond van het kastje uitgelegd, de manier waarop het gebruikt kan worden en de introductie aan de leerlingen uitgelegd.                  
Na een korte introductie in de groep kunnen de leerlingen er, zonder tussenkomst van een volwassene, gebruik van maken. De enige voorwaarde is een rustige plek waar het kastje staat. 

Heb je belangstelling of wil je iets weten over de nieuwe pilot die nu draait? Klik dan hier.